background

Ongeval met chemische stoffen Akzo Nobel Wapenveld

Geplaatst op 15 juli 2014 door ADMIN

Wapenveld – Maandagavond heeft bij Akzo Nobel Coatings in Wapenveld een ongeval met chemische stoffen plaatsgevonden. Bij het ongeval zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Niemand raakte gewond.

Aan het begin van de avond zijn twee verschillende chemische stoffen door een fout met elkaar vermengd. Het ging hier om twee verschillende soorten epoxyharsen. Nadat het personeel de fout had ontdekt zijn de stoffen overgegoten in vaten en naar buiten gereden. Vervolgens is debedrijfsbrandweer van Akzo Nobel gealarmeerd. Door de chemische reactie ontstond flinke warmte en kwam en een witte damp vrij. Tevens kwam ontstond een penetrante geur.

Rond tien over negen is de brandweer van Wapenveld gealarmeerd en schaalde de hulpdiensten op naar GRIP 1. De brandweer van Wapenveld heeft de bedrijfsbrandweer van Akzo voorzien van bluswater en heeft een waterscherm geplaatst in de verspreiding van de stank tegen te gaan.

Volgens de brandweer zijn er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen bij het ongeval. Het inademen van de dampen kan wel irritatie opleveren aan de luchtwegen, maar levert geen gevaar op voor de gezondheid.

img_4307

3 Reacties op dit bericht

 1. W. Van Dijk Says:

  Ik heb om 20.40 uur al een melding gedaan bij de brandweer vanwege een scherpe chemische stank. Slecht dat Akzo pas zo laat de hulpdiensten heeft ingeschakeld. Wordt er in zo’n geval niet aan de gezondheid van omwonenden gedacht? Om 21.45 uur kon de brandweer mij immers nog niet vertellen of de stoffen schadelijk waren.

 2. Bukkem Says:

  Beste dhr., van Dijk,
  U noemt een tijdstip van 20.30 uur dat u een melding heeft gedaan bij de brandweer (wat overigens correct is) en dat de Akzo zo laat reageert bij de hulpdiensten.
  U slaat hier de plank volledig mis aangezien op het door u genoemde tijdstip allang de bedrijfsbrandweer in de weer was bij deze calamiteit.
  Ik vind het jammer dat u niet de juiste feiten hier weergeeft.

 3. W.van Dijk Says:

  Dag Bukkem,

  Hoe kunnen wij als omwonenden weten dat de bedrijfsbrandweer al bezig is met de calamiteit? En wie bepaalt er op dat moment dat het niet schadelijk is voor de gezondheid van omwonenden? Dat was immers om 21.45 uur nog niet bekend bij de regionale brandweer.

  Denk dat het hem met name in de communicatie zit. Daarvoor zal ik mij uiteraard wenden tot het College van B&W.

Laat een reactie achter

Laatste melding

Links